Bizonyított gyógyító kezelés: Holt-tengeri só és iszap

A pikkelysömör a lakosság mintegy 3% -át érinti, így szinte olyan gyakori, mint a cukorbetegség. Már az ókori Görögországban is ismerték az istenek átkaként. A leprával való összetévesztés sok szerencsétlen beteg elszigetelését eredményezte a többi betegtől.

Ezeket a tévedéseket azonban fokozatosan átértékelték. RNDr. Petr Burdátš gyógyszerész szerint, akivel a betegség kezelésének lehetőségeiről beszéltünk – az orvosi fejlődésen alapuló új felfedezések – véglegesen megerősítették, hogy a pikkelysömör nem tartozik a fertőző betegségek közé.

Azonban sokan még mindig aggódnak ennek a nem esztétikai betegségnek a lehetséges átvitelével kapcsolatban.

A fertőzése kizárt. Bár a pikkelysömör nem veleszületett betegség, gyakran a családban előforduló betegségek gyakori előfordulása azt sugallja, hogy az öröklési tényezőknek nagy szerepe van a betegség megnyilvánulásában. A betegség öröklődő hajlama mellett, amelyet az ember a szüleitől örököl, a provokatív tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a rejtett, veleszületett hajlamok megnyilvánuljanak. Ezen tényezők hatására különösen a felső légúti fertőzések, a gyermekek gyakori mandulagyulladása, a mentális stressz, az alkohol, a terhesség vagy a szülés, néhány gyógyszer és bőrkárosodás. Ezek a tényezők hatására a rejtett, génekben kódolt pikkelysömör megjelenik a bőrön. Manapság a külső szépségre orientált társadalomban ezek a betegek ki vannak közösítve.

Melyek a betegség kezelésének lehetőségei?

Mivel a pikkelysömör oka még nem ismert, a terápia főként a tünetek enyhítésére összpontosít, amit a betegség által érintett emberek már ismernek. A háziorvos csak korlátozott tünetekkel rendelkező krónikus betegeket kezeli. A további kezelés a bőrgyógyász kezében van, aki szükség esetén fontolóra veheti, hogy a kezelést a pikkelysömör kezelési centrumban, vagy kórházban, esetleg egy speciális létesítményben.javasolja. A helyi kezelés a betegek gondozásának egyik pillére. A megfelelő terápia megválasztása minden beteg esetében egyéni. Különböző gyógyszereket alkalmaznak hámlásztásra és bőrgyulladásra. Adott esetben ezek kombinálhatók mesterséges UV sugárzással és fürdőkkel. Itt szeretném felhívni a figyelmet a Holt-tengeri só és a KAWAR fekete iszap használatának kedvező hatásaira. Ennek a terápiának az az előnye, hogy nem csak ambulánsan, de otthon is alkalmazható.

Mi az előnye ennek a “fürdő” terápiának?

A balneoterápia kedvező hatást gyakorol a pikkelysömör kezelésére. Már a tiszta víz is higiénikus, tisztító. A bőr megszabadul a használt külső gyógyszerek lerakódásaitól. Hidratált, meleg, vérdús lesz, így a további külső kezelés hatékonyabb lesz. A fürdőben használt összetevőknek összetételük szerint helyi terápiás hatásuk van. A Holt-tengeri sóban és iszapban levő ásványok különleges összetétele segít megszabadulni a megszarusodott bőrtől, segít a gyógyulásban és stabilizálásban. Ezek a sóban levő ritka ásványi anyagok kiváló gyógyító hatással vannak az ekcémára, bőrgyulladásokra és a pattanásokra. A fürdő hetente többször is alkalmazható. A balneoterápia típusának kiválasztásakor figyelembe kell venni a psoriasis formáját és stádiumát. A fürdő hőmérséklete és hossza, valamint az adalékanyagok koncentrációja meghatározó. A fürdő 15 – 20 percig 37 – 38 C vízben ajánlott.
Az iszappakolás nemcsak a gyógyulást gyorsítja fel, hanem a nyirokcsatornák áramlását, a vérkeringést, segít normalizálni az anyagcserét, helyreállítja a szervezet funkcióit, amelyek szervegyensúlyhoz vezetnek, és ezáltal stabilizálják a leletet. Nyáron lehetséges a közvetlen napsugárzással kombinálni – ezért ajánlott az iszapot a kertben, a teraszon vagy a víznél az egész testre alkalmazni. A hatás már néhány alkalmazás után észrevehető.
Súlyos és generizált állapotok esetén azonban már fontolóra veszik a gyógyszerek használatát – szisztémásan, gyakran helyi terápiával kombinálva.

Bár a psoriasis okait a mai gyógyászatban még nem tudják eltávolítani, de megfelelő kezeléssel körülbelül 92% -os siker érhető el, különösen a betegség tűrhető állapotának fenntartásában.