Ez a hiper-sós tó Jordánia keleti és Izrael nyugati határán fekszik. Egy valóban egyedülálló hely.

1. A világ legalacsonyabban fekvő helye

A Holt-tenger partjának magassága 423 méterrel a tengerszint alatt van.

2. A világ legmélyebb sós tava

A Holt-tenger 377 m mély. A hiper sós tó egy szárazföldi vízfelület, amely jelentős koncentrációban tartalmaz nátrium-kloridot és más ásványi sókat. A só szintje meghaladja az óceánvíz szintjét.


source: wikipedia.org

3. A Holt-tenger a világ egyik legsósabb víztározója.

33,7% -os sótartalommal rendelkezik. Annak ellenére, hogy Assal (Dzsibuti), Garabogazköl és néhány hiper-sós tó az Antarktiszi McMurdo Dry völgyben (például Don Juan Pond) magasabb sótartalmat mutatott.

4. A Holt-tengerben nem fontos, hogy tudjon úszni

A Holt-tengerben levő sótartalalom szokatlanul magas koncentrációjának köszönhetően az emberek könnyedén úszhatnak és lebegnek a víz felszínén a természetes nyomásnak köszönhetően. A Holt-tenger hasonló mint az Egyesült Államokban lévő Utah-i Nagy Sós.

5. A Holt-tenger körülbelül 8,6-szor sósabb, mint az óceán.

Ez a sótartalom nehéz életkörülményeket teremt az állatokra nézve. Ebből származik a Holt-tenger név is. A magas sótartalom megakadályozza, hogy makroszkopikus vízi szervezetek, például halak és vízi növények éljenek benne, bár kis mennyiségben baktériumok és mikrobiális gombák jelen vannak.


source: wikipedia.org

6. A Holt-tenger 67 km hosszú

És 18 km széles a legszélesebb ponton. A Jordan Rift-völgyben található, és főként a Jordán-folyó tölti fel.

7. Gyógyító hatása van

A Holt-tenger területe számos okból vált a kutatás és gyógyítás fő központjává. A Holt-tenger minden tulajdonsága különleges hatással van az emberi egészségre, pl. a vízben lévő ásványi tartalom, a pollen és egyéb allergének nagyon alacsony tartalma a levegőben, a csökkent ultraibolya sugárzás és nagy mélységban a nagyobb légnyomás.

8. Az első fürdő a világon

A Bibliában a Holt-tenger volt Dávid király menedéke. Ez volt az egyik első fürdő a világon, még Heródes számára is. Már akkor is az értékes ásványi anyagokból termékek széles skálája készült, az egyiptomi mumifikációs balzsamtól kezdve egész a hamuzsírig.

9. Aszfaltot bocsát ki

A Holt-tenger mélyéből folyamatosan kicsi kövek és fekete anyagok kerülnek a felszínre. A régészeti lelőhelyeken aszfaltfigurínákat és gyanta neolit koponyákat találtak. Az egyiptomiak a Holt-tengerből behozott aszfaltot mumifikációhoz használtak.

10. A világ legalacsonyobban fekvő útja, a 90-es autópálya

Az izraeli part mentén és a Holt-tenger nyugati partján halad, 393 méterrel a tengerszint alatt.